Już po raz drugi w naszym przedszkolu obchodziliśmy Święto Pluszowego Misia. Tego dnia każde dziecko przyszło do przedszkola ze swoim ukochanym misiakiem. A tu czekały na nie liczne niespodzianki pod hasłem "Miś- moja ulubiona zabawka". Dzieci słuchały bajeczek o swoich ulubionych misiach, kolorowały obrazki, układały własnoręcznie wykonane puzzle o misiach. Chętne dzieci poznawały ciekawostki o niedźwiedziach i rozwiązywały Quiz, uczyły się wierszyków i piosenek o bohaterze dzisiejszego dnia.
Ale największe zainteresowanie wzbudziły zabawy zręcznościowe, w których dzieci mogły "wcielić się" w rolę niedźwiedzia:
- zabawa "Niedźwiedź zbiera jagody w lesie"- zadaniem dzieci było zbieranie wykałaczek ręką w kuchennej rękawicy,
- zabawa "Wyjadanie miodku"- dzieci zjadały miodek z talerzyka tylko przy pomocy języka, bez użycia rąk.
W tym dniu został też rozstrzygnięty konkurs plastyczny na temat "Miś- moja ulubiona zabawka". Wpłynęło wiele prac wykonanych różnymi technikami przez dzieci z rodzicami, co pozwoliło na stworzenie pięknej wystawy w holu przedszkola.
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni dyplomami i niespodziankami.
Na podsumowanie dnia zabaw dzieci z każdej grupy wykonały album z rysunkami o misiach, zostały one wyeksponowane na gazetkach przy salach grupowych. W nagrodę każda grupa otrzymała dyplom z podziękowaniem za wspólne zabawy i słodki poczęstunek.
Tak oto przebiegały obchody Święta Pluszowego Misia w naszym przedszkolu- wszystkie dzieci chętnie uczestniczyły w proponowanych zajęciach i miło spędziły czas na wspólnych zabawach.